Как приготвяме храната

Технологичната обработка на суровините се извършва по начин, който осигурява запазването на качеството, хранителната и биологичната им стойност и не довежда до замърсяването им с механични примеси, химични вещества и микроорганизми.

Дневните менюта, които приготвяме са предназначени за деца до 3 год. възраст и от 3 до 7 год. Според съответния нормативен документ се спазват изискванията за необходими и недопустими храни в съответната възраст.

Размразяването на суровините и полуфабрикатите се осъществява по начин, който възстановява максимално качествата им преди замразяване.

Месото, което влагаме в храната е винаги охладено и заредено от предходния ден. Почиства от добре от сухожилия, ципи и тлъстини.

Зеленчуците първо се сортират като им се отстраняват загнили или повредени части. Измиват се обилно на течаща вода. Това става в обособено за целта подготвително помещение.

Технологичните процеси при приготвяне на храната за деца са – задушаване, варене и печене.

Продуктите се почистват и нарязват винаги непосредствено преди топлинната обработка. По възможност се слагат за варене не наситно нарязани.

Продуктите не се варят излишно дълго време – слагат се постепенно в съда за готвене взависимост от времето необходимо за сваряване.

Ограничаване на кислорода до хранителните продукти в процеса на готвене – тенджерата е плътно затворена и се следи продуктите да са покрити с вода докато се варят. Това се прави с цел максимално да се предотврати окислеването на витамин С, който се съдържа в суровините.

Не се допуска претопляне и повторно варене на продукти.

В хода на термичната обработка хранителните съставки се смилат или пасират взависимост от рацептатата и възрастовата група, за която е предназначена храната.

За възрастта до 3 год. храната е с определена консистенция, гъстота и големина на съставките не повече от 5 мм. Забранено е приготвянето на пържени и печени на скара храни.

За възрастта от 3 до 7 год. храната не се пасира или смила, не се използва пържене и печене на скара.

Целта на кулинарната обработка на продуктите е да ги направи лесно смилаеми, да запази максимално ценните им за организма съставки – витамини, микро и макроелементи и да подобри вкусовите им качества.

Преходната храна за детето създава условия организма и вкусовите възприятия на подрастващите постепенно да свикнат с храната на възрастните и да задоволи ежедневните потребности в процеса на разтеж и развитие.