Основни изисквания за храненето на детето

Когато в семейството се появи дете – храненето му с оглед неговото оптимално и хармонично развитие, както по отношение на интелектуалното и физическото израстване e основна грижа за родителите.

Детският организъм непрекъснато расте, поради което се нуждае от относително по-голямо количество хранителни вещества – пълноценни белтъчини, минерални вещества, витамини, и от повече енергия. Всеки хранителен продукт има свой специфичен химичен състав.

В първата група са млякото и млечните продукти. Те се усвояват най-лесно. Съдържат пълноценни белтъчини и мазнини. Богати са на калциеви и фосфорни соли, на витамините А и D, които са особено важни за растежа и строежа на костите. Присъствието на млечните продукти във всекидневното меню на детето е задължително. Млякото влияе тонизиращо и благоприятно върху процесите на обмяна на веществата и алкализира вътрешната среда на организма.

Втората група хранителни продукти включва месо, месни продукти, риба и яйца. Те са най-богати на пълноценни белтъчни съставки – т.нар. задължителни аминокиселини, които всяко дете трябва да получава ежедневно с храната, тъй като те не могат да се синтезират в организма. Най – подходящите за детето до 3 год. е пилешко, заешко, пуешко, патешко и телешко месо. След 3 год. може да се включи и свинско месо, но без тлъстини. Наред с храните от първата група тези животински продукти трябва ежедневно да присъстват в храната на децата след 6-месечната възраст. Месото и яйцето трябва да се дават четири пъти седмично, а риба един до два пъти седмично. За кърмачето от месо се приготвя супа или бульон, различни месно-зеленчукови пюрета, кюфте, сварено на пара, и др. На детето до 1 ½ год. месото се дава винаги смляно. По-голямото дете може да го дъвче и несмляно, но ситно нарязано. Най-добре е месото да се предлага на обяд, а вечерята да е от млечно-зеленчукова храна.

В третата група храни са мазнините, които са най-добрият доставчик на енергия. С животинските мазнини, главно е прясното краве масло и рибеното масло, се доставят необходимите за растежа витамини А и D. Най – подходящи за ранната детска възраст са млечните и растителни мазнини и то в малки количества.

Четвъртата група включва тестените и зърнените храни, брашното, захарта и захарните изделия. Тези храни са основният източник на лесно усвоими въглехидрати. Захарта и захарните изделия са най-лесно усвоимите, но те не съдържат витамини и минерални вещества. Не трябва да лишаваме детето от тях, защото те доставят енергия. Препоръчително е нуждата от въглехидрати за организма да бъде набавена от плодове, зенчуци и зърнени храни.

В петата група са варивата (фасул, леща, грах, соя) и ядките (орехи, бадеми, фъстъци, лешници). От всички растителни храни те са най-богати на белтъчини, витамини от група В и лесноусвояеми мазнини. Препоръчително е да се въведат в менюто на детето след 9 мес. възраст. Ядките се предлагат само в слян вид и това става след 1 год.

Шестата група принадлежи на зеленчуците. Те са продукти, бедни на белтъчини и мазнини, които имат ниска енергийна стойност, но са главен източник на водно разтворими витамини и минерални вещества – натрий, калиий, желязо, магнезий, калций, фосфор. Зеленчуци богати на витамин С – чушки, коприва, магданоз, домати, зелен лук, грах, зелена салата, картофи. Задължително всеки ден да бъдат включени в менюто на детето.

В седмата група влизат плодовете. Те също са богати на витамини, минерали, багрилни и ароматни вещества, които възбуждат храносмилателните жлези и апетита. Плодове, най – богати на вит. С – лимони, портокали, шипки, киви, вишни, касис, малини. Всеки ден те трябва да бъдат включени в менюто на детето. Най-добре е плодовете да се приемат в суров вид.

Балансирано подбраните хранителни продукти в дневното меню на детето са гаранция, че ще доставим на организма всичко необходимо за неговото развитие.

По време на хранене трябва да осигурим на детето приятна обстановка и положителна емоция.

Детето трябва да привикне с вкуса на различните храни, защото вкусовите навици се запазват за цял живот.