Да захраним заедно бебето

Храненето на бебето през първата година от живота е едно вълнуващо приключение, както за родителите така и за детето.

Подаваме първата лъжичка, споделяме впечатления от новите вкусове, учим се с какво и как да го храним. Задаваме си хиляди въпроси: това здравословно ли е или не, кои храни да включа и колко да давам, това дали е най – доброто, защо това не му харесва…..

Според съвременните тенденции, захранването на кърмачето е препоръчително да стане най-рано в петия-шестия месец. Усвояването на новата храна става благодарение на промените, които протичат в организма му. Укрепва храносмилателната система, имунната защита работи по-добре.

Кога бебето е готово за въвеждане на нова храна първо потърсете мнението на Вашият педиатър.

Необходимо е и поне половината от тези признаци да са на лице:

– Бебето може да седи без подкрепа и с добър контрол на вратната мускулатура
– Има повишено слюноотделяне
– Появяват се първите зъбки
– Рефлексът на езика за изтласкване е изчезнал
– Дъвче и преглъща
-Слага играчки в устата често и лесно
– Проявява интерес към храната на възрастните
-Отказва храна като се обляга назад или обръща глава встрани
– Огладнява по-рано от традиционния час за хранене

Ако това е налице, време е да разнообразим неговото хранене и да го запознаем с „вкусния свят” на възрастните.

Захранването на бебето е индивидуален процес. Всяка майка отглеждайки бебето си го изучава, наблюдава, сама се нагажда към неговите изисквания, а бебето проявява своята идентичност и характер още в първите месеци. Не можем да сложим всички деца под общ знаменател и в общата рамка. Сами намираме верния път до своето дете. Захранвайки го, бебето само започва постепенно да развива вкусови предпочитания, индивидуални изисквания и хранителни навици.

Как да направим това?

Първо с много любов и търпение. Бебето открива нов свят и вие трябва да му го покажете бавно, постепенно, с внимание и нежност – не просто да го нахраните. Сложете го заедно с цялото семейство на масата, за да последва вашият пример. Запознайте го с неговата лъжичка и пъничка. Показвайте му всеки ден как вие се храните и то с какво голямо удоволствие. Опитвайте от неговата храна, за да го убедите, че и тя е много вкусна. Докато се храните не играите игри и не се забавлявайте с различни неща.

Намерете съмишленици. Не въвеждайте новите правила сами. Всички членове на семейството и хората, които се грижат за детето трябва да мислят и действат като вас.

Какви са правилата?

– Приемете съветите на вашият лекар кога и с какви храни трябва да започнете.
– Бебето трябва да е здраво. Ако има здравословни проблеми временно трябва да прекратите захранването.
– Захранването започва постепенно, с един еднокомпонентен продукт. Даваме първия ден една, две лъжички в продължение на три, четири дни постепенно увеличаваме количеството до достигане на необходимото за възрастта. Ако дадете по-голямо количество от новата храна, това може да предизвика стомашно – чревно разтройство.
– Никога не захранвайте бебето едновременно с два нови продукта.
– Давайте новата храна с лъжичка, а не с биберон.
– Използвайте индивидуални прибори за хранене на бебето.
– Захранвайте само с прясно приготвена храна.
– Ако се появят симптоми като – диария, повръщане, обрив, потърсете лекарска помощ и спрете новия продукт. Подновете захранването след седмица, когато бебето вече е здраво.
– Давайте новата храна в началото на традиционното време за хранене или около 30 мин. преди това. Детето трябва да е бодро, спокойно и да не е изгладняло. Ако бебето плаче от глад, запознавайки се с новата храна, вероятноста то да я приеме с охота е минимална. Колкото по-често ни се случва това, толкова повече затвърждаваме в него асоциацията, че новите неща не са достатъчно вкусни. Така постепенно правим бебето злоядо и по неестествен начин го отблъскваме от новата храна.
– Ако бебето не харесва новата храна не го насилвайте, нека мине известен период от време и опитайте пак или дайте друга храна с близък до нея състав. Пробвайте многократно и сменяйте подхода. Така то постепенно ще възприеме новите вкусове. Кърмачето по- бързо възприема новите храни от по-голямото дете, защото то получава голяма част от продуктите чрез кърмата.
– Не добавяйте в храната на детето сол или захар. Много често на вас бебешката храна няма да ви е много вкусна, рецепторите на детето все още не познават пикантните и изтънчени вкусове на възрастните. Оставете това да се случи в по-късна възраст.
Храната в кърмаческа възраст и преходната храна след този период, цели основно да набави за организма всичко необходимо за неговото правилно израстване и да подготви малкия човек за домашната кухня.
– Не заставяйте бебето да яде повече от колкото иска, така придизвикваме неприятна асоциация от иначе вкусната храна.
– Съобразявайте се с вкуса и предпочитанията на детето. То само ще Ви покаже кога е гладно и кое му е вкусно.

След захранването на бебето е възможно да допуснете и някой грешки, ето как те да бъдат избегнати:

1. Не закъснявайте със захранването на вашето бебе. Колкото по-късно направите това, толкова по-трудно ще бъде и преминаването му към преходна и обща храна.
2. Не давайте прекалено дълго време пасирана храна, така бебето трудно ще се научи дъвче.
3. Не е препоръчително рязкото и бързо преминаване към обща храна.
4. Не прекалявайте с голямото количество хляб и тестени изделия. Децата ги обичат, но те изместват плодовете, зеленчуците и готвената храна.
5. Между храненията не наблягайте на лакомства, така рискувате детето да пропусне основното хранене.
6. Обърнете особенно внимание на хранителните навици и режим – измиване на ръцете, постепенно приучаване към самостоятелно хранене, спазване на времето за основно хранене.
7. Създайте положителна емоция при храненето на детето, това влияе на апетита му.

Доверете се на Вашето бебе, но не забравяйте, че Вие определяте правилата и това, кое е здравословно и най – добро за него.